Planinsko društvo Podbrdo    

            

Zadnji vpis v obvestila - Poslano od: darkdog - Torek, 29 Oktober 2019 08:00
KOČA NA ČRNI PRSTI JE ZAPRTA / ČRNA PRST HUT IS CLOSED
Članki

Članki->Pohodi   
Mormolada

mormoladaIzlet članic in članov PD Podbrda na najvišji vrh Marmolade - punta Penia (3343 m) je več kot uspel. Prijavljenih je bilo 23 udeležencev od teh štirje iz PD IMP Ljubljana in dva iz PD Cerkno. Tako smo skupino razdelili na dva dela. Prva jih je štela 16 kandidatov za vrh, druga 7, ki se je poimenovala "špancir bataljon". Seveda pa je bilo v skupini tudi 5 vodnikov, ki so vso zadevo lepo pripeljali do vrha in nazaj.
Pričeli smo v zgodnjih urah v hudem nalivu, ki nas je spremljalo po celi poti mimo Pordenona, Vitorio Veneta, Belluna, Agorda, Allegeja do prelaza Fedaia, kjer je malo naprej tudi izhodišče za naš vzpon.
Na izhodišču, dež pojenjuje na gori, ki se sramežljivo za hip pokaže iz megle pa se beli nov sneg. Odločitev pade takoj, do koče Pjan de Falconi gremo vsi skupaj potem pa se odločimo kaj in kako naprej!
Že ko smo pod kočo gledali proti ledeniku smo videli, da planinci že utirajo gaz proti vrhu in tu ni več dileme, poskusimo na vrh.
Za osvojitev vrha smo imeli v načrtu vzpon po zahodnem grebenu in sestop po južnem na ledenik. Vendar smo načrt hitro spremenili glede na vremenske razmere, vzpon in sestop po isti smeri, čez ledenik.
V koči se opremimo in skupina za vrh se odpravi. Po ledeniku se skupina glede na fizične sposobnosti hitro razdeli v tri manjše. Vse pa so vodili vodniki z prijateljem Dušanom na čelu. Megla se je počasi dvigala in obetalo se je izboljšanje vremena in glej po pristopu na vrh se nam odpre modro, modro nebo in razgledi zaplavajo v neslutene daljave Dolomitov. Vse povsod okoli nas pa novozapadli sneg, ki se blešči kot čisto srebro. Res prekrasno doživetje najvišjega vrha Marmolade še toliko bolj, ker nam začetek ni obetal nič dobrega.
Sestopili smo po isti poti brez težav. Od koče smo se v dolino peljali z zičnico, ki je tudi nekaj posebnega v mali nezaprti košari je prostora samo za dva, ki stojita tesno drug ob drugemu.
Pri avtobusu pa seveda malica in priprava za pot proti domu. Imeli smo res tudi dobra šoferja, ki sta nas varno pripeljalo nazaj domov.
Prekrasen dan preživet v dobri hribovski družbi v prelepem okolju Dolomitov. Zahvaljujem se prijatelju Dušanu za pomoč pri vodenju, ravno tako tudi vsem ostalim vodnikom Liljani, Bogdanu in Martinu. Hvala tudi Silvani za finančno vodenje.
Zahvala tudi PD za sofinanciranje izleta in seveda vsem udeležencem, ki so se nam zaupali in sploh niso podvomili, da vremena ne bi bilo, res smo bili skupina, ki ni niti za minuto podvomila, da izleta ne bi izpeljali!
Nasvidenje na prihodnjem izletu. Jožko

Slike si oglejte pod zavihkom galerija slik - Marmolada .
od Maraton, Torek, 26 Avgust 2008 11:06, Komentarji(0), Preberi vse
 2 Strani 1 2 
 


Izdelava spletne strani: MINK
Stran zgenerirana v 0.66688 sekundah z 13 poizvedb v bazi

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...