Planinsko društvo Podbrdo    

            

Zadnji vpis v obvestila - Poslano od: darkdog - Torek, 29 Oktober 2019 08:00
KOČA NA ČRNI PRSTI JE ZAPRTA / ČRNA PRST HUT IS CLOSED
Članki

Članki->Pohodi->Kraški rob   
Kraški rob

kraški rob Pohod po Kraškem robu v organizaciji PD Podbrdo-vodniška sekcija je dobro uspel. Presenetljivo dobra udeležba, ki bi ob boljši vremenski napovedi bila po vsej verjetnosti še številčnejša. Pisana družba se je zbrala ob 6,30 pred osnovno šolo Simona Kosa v Podbrdu in kljub vremenu, ki ni obetal toplih sončnih žarkov je bilo vzdušje več kot pozitivno.
Vožnja po naši prelepi Baški grapi je potekala brez posebnosti in tudi nadaljevanje po Soški dolini do Nove Gorice ravno tako. Vožnja po avto cesti proti  Podnanosu pa nam je dala slutiti, da je v krajih kamor smo namenjeni vreme boljše. Take informacije smo dobili tudi od dveh udeleženk, ki so se nam pridružile na Črnem Kalu, kjer je bilo izhodišče za naš pohod. ( Nežka in Sabina)


Pričeli smo v vasi, ki je poznana po cerkvici sv. Valentina in ima zvonik nagnjen za več kot meter in se skozi znano plezališče povzpeli na sam Kraški rob. Hoja po Kraškem robu pohodnika res fascinira, prekrasni razgled na Koper in vsa druga obmorska mesta pa Tržaški zaliv z svojim zaledjem. Koprska železnica, ki se vije kot kača po dolini je res posebnost. Osapski viadukt, ki se pne visoko nad dolino, kakor mogočni stražar, varuh majhne vasice Gabrovica in vstopa v dolino do Ospa, ki je znan po plezališčih prav v steni Kraškega roba.
Pot skoraj v celoti poteka po samem Kraškem robu, ki pa ga je gradnja železnice presekala. Spust čez rob pa nam popestri dan in nekaj udeležencev se prvič sreča z plezanjem po skalah, mlajšim  udeležencem pa vse to le popestri dan. Prečkanje železnice na delu tik za ovinkom je potrebno opraviti hitro brez obiranja. In že smo zopet na razgledni poti po robu. Zanimiva Kraška pokrajina nam res ponudi prav vse, kar premore. Postregla nam je celo z rahlim jugom, ki nas je hladil ob kratkih postankih. Nadaljevali smo mimo cerkvice Marije snežne blizu vasi Praproče in naprej mimo obrambnega solpa iz 11.stoletja nad vasjo Podpeč. Pod stolpom  je jama, ki je služila domačinom kot skrivališče ob času Turških vpadov. Od tu pa še malo do našega končnega cilja vas Hrastovlje, ki je znano po cerkvi svete Trojice. Tu pa nas je čakal avtobus in sladka malica, ki nam jo je pripravila Dorica.

Vsem udeležencem se zahvaljujem za prijetno preživet dan v prelepi Kraški pokrajini. Hvala tudi kolegom vodnikom za pomoč pri izpeljavi pohoda. Hvala tudi Damjanu in OŠ Simona Kosa za sodelovanje.
Hvala in še obilo lepih pohodov po krajih naše prelepe deželice.

Jože Dakskobler


Galerija slik: Kraški rob
od Maraton, Nedelja, 29 Marec 2009 19:07, Komentarji(0)
 


Izdelava spletne strani: MINK
Stran zgenerirana v 0.61901 sekundah z 12 poizvedb v bazi

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...