Planinsko društvo Podbrdo    

            

Zadnji vpis v obvestila - Poslano od: darkdog - Ponedeljek, 01 Junij 2020 20:17
KOČA NA ČRNI PRSTI JE ODPRTA / CRNA PRST HUNT IS OPEN
Članki

Članki->Pohodi->Hoher Sonnblick   
Hoher Sonnblick

Odločitev za to mini odpravo je padla na Razor planini na tečaju varne hoje in turnega smučanja. Dokaj hitro smo se odločili za cilj ture in za vse potrebno, kar je potrebno za uspešno izvedbo.
Ljubo je prevzel vreme, moja malenkost pa prevoz in vse ostalo. Udeležencev pa je bilo, kar hitro za poln kombi. 25.4.2009 je ob 3,00 izpred banke v Podbrdu krenila na pot naša mala odprava z Simonovim kombijem. Čez Soriško planino v Bohinj in naprej čez Bled na avto cesto do Karavanškega predora. Po turski avtocesti mimo Beljaka in Spittala, nato pa po dolini reke Moll do Heiligenbluta. Nadaljujemo po grossgloknerski cesti do prvega ovinka, kjer se desno odcepi stranska cesta vdolino Kleine Fleisstal. Pod zapornico, ki zapira vstop v dolino parkiramo in se pripravimo za vzpon. Snega je še dosti in tudi plazovi že na začetku naše poti nam dajejo vedeti, da je bila zima tu kar huda. Nadaljujemo mimo gostišča Alter Pocher do pričetka ceste, ki se v lepih zavojih dviga proti zbiralnemu jezeru Zirmsee. Mi pa tokrat nismo bili namenjeni občudovat to jezero zato tu zavijemo desno proti ledeniku Kleine Fleiss Kees, ki nas pripelje na škrbino Pilatus Scharte nad njo pa se dviga vrh Sonnblicka z 3105 m nadmorske višine. Seveda je na vrhu planinska koča, ki je v tem času še zaprta presenetilo pa nas je, ker so imeli zaprto tudi vremenarji, ki imajo tu svoj observatorij. To nas ni preveč potrlo saj smo imeli vse potrebno s seboj.
Pogoji za hojo in smučanje zelo dobri, vreme kot bi ga naročili ali še boljše. Seveda smo vrh osvojili v treh skupinah  po dogovoru in po zmožnostih udeležencev. Na vrh Sonnblicka so trije iz naše skupine stopili prvič, vsi ostali udeleženci pa smo tukaj že bili. Tura je zahtevna saj traja v " obe" smeri kar dobrih sedem ur in je skupaj z vožnjo za en dan kar hvale vredna. Seveda smo jo vsi opravili z velim veseljem v prelepem vremenu v pogojih za hojo in smučanje ki jih ne doživiš prav vsak dan.
Še najbolj pa smo bili zadovoljni, da smo vso zadevo lepo dokončali brez poškodb tako na gori, kot tudi na cesti.
Na koncu smo si bili vsi enotni, da bi bilo zelo uredu, če bi se nam še v tej sezoni posrečila še kakšna taka tura. Upajmo, da se nam tudi to uresniči.
Graparski kerlci smo opravili turo z velikm zadovoljstvom in smo ponosni, da nam je to res uspelo v teh prekrasnih pogojih, lepem vremenu in super družbi.
Udeležnci ture smo bili, Jožko, Marko, Tinko, Slavc, Ljubo, Bogdan, Marina in Saš.
                                                                                                                                   Jože Dakskobler

link do slik: Turno smučanje
 
od Maraton, Nedelja, 26 April 2009 14:11, Komentarji(0)
 


Izdelava spletne strani: MINK
Stran zgenerirana v 0.01345 sekundah z 12 poizvedb v bazi

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...