Planinsko društvo Podbrdo    

            

Zadnji vpis v obvestila - Poslano od: darkdog - Ponedeljek, 01 Junij 2020 20:17
KOČA NA ČRNI PRSTI JE ODPRTA / CRNA PRST HUNT IS OPEN
Članki

Članki->Prireditev->PD Podbrdo pol stoletja upravlja kočo na Črni prsti   
PD Podbrdo pol stoletja upravlja kočo na Črni prsti

PD PODBRDO POL STOLETJA UPRAVLJA KOČO NA ČRNI PRSTI

 

Planinsko društvo Podbrdo je letošnjo jesen zabeležilo pomemben jubilej, petdesetletnico prevzema koče na Črni prsti. To je bil eden najpomembnejših trenutkov v zgodovini društva in za tiste čase hrabro dejanje, ki je odražalo srčnost, iskreno ljubezen in zvestobo prebivalcev gornjega dela Baške  grape  do domačih gora.

Dogodke iz jeseni 1959. leta je predsednik PD Podbrdo Tomaž Štenkler povzel  na osrednji prireditvi 24. oktobra v Podbrdu. Za zgledno vzdrževanje koče sta društvu čestitala župan Občine Tolmin Uroš Brežan in predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar. Oba sta obljubila podporo nadaljnjim investicijskim projektom društva.  

Osrednji gost na prireditvi je bil pisatelj, esejist in alpinist Dušan Jelinčič, sin rodoljuba in tigrovca Zorka Jelinčiča, po katerem so leta 1965 poimenovali kočo na Črni prsti. Poimenovanje je označil  kot drzno dejanje, saj vemo, da so bili tigrovci skoraj do osamosvojitve Slovenije postavljeni na stranski tir.

Pogumno življenjsko pot Zorka Jelinčiča je osvetlil eden   največjih poznavalcev  njegovega delovanja Žarko Rovšček. Predstavil  je tudi Dušanovo knjigo Kam gre veter, ko ne piha, v kateri je opisna pot  slovensko – italijanske alpinistične odprave Karakorum 2003. Dušan Jelinčič je zgodbo o vzponu na osemtisočak Gašenbrum 2, ki mu je uspel v sklopu te odprave,  duhovito popestril še s projekcijo diapozitivov.

Kamenčke v mozaik praznovanja je vgradilo še Kulturno društvo Podbrdo s pesmimi Ženskega pevskega zbora Okarina in Noneta »Bača«. Društvo Baška dediščina pa je zbralo staro  planinsko opremo, ki so jo pred desetletji uporabljali  podbrški planinci. Postavili so jo na razstavo in vanjo umestili   knjižne zapise Zorka in Dušana Jelinčiča.  Širina pisateljskega opusa slednjega je mnoge obiskovalce prijetno presenetila.

Na praznični dan so se odzvali vabilu podbrškega planinskega društva tudi člani Slovenskega planinskega društva Trst s predsednico Marinko Pertot. Ob celodnevnem skupnem druženju so spoznali košček planinskega sveta v zatrepu Baške grape. Po skupnem kosilu  so se udeležili še sprejema v TIC-u Podbrdo, kjer jih je skupaj s predstavniki družbenega življenja v Podbrdu in okolici pozdravil tolminski župan.

Dobro obiskana prireditev je izzvenela kot  skupni praznik  planincev in ljubiteljev gora pod primorskim vznožjem Črne prsti. Hkrati pa je zarisala pot k  nadaljevanju zgodbe, ki jo je PD Podbrdo s prvim predsednikom Ivanom Anderletom - Rejčkom  pričelo pisati pred pol stoletja. Poti  v njej ostajajo enake, vsak korak pa bo nov!

                                                                                                                           Zapisala: Olga Zgaga

 Link do slik: Proslava ob 50. obletnici

 

Fotografije opisujejo sprejem v TIC-u z županom občine Tolmin, s predstavniki društev iz Podbrda (KD Podbrdo, PD Podbrdo, LD Podbrdo, ŠD Podbrdo, KS Podbrdo, ravnateljico osnovne šole Podbrdo, Društvo Baška dediščina,  PGD Podbrdo) in SPDT., predsednikom PZS - Ekar Franci, Dušanom Jelinčičem, Žarkom Rovšček in Mirando Bratkič.

Pohod in druženje
od Silvana, Ponedeljek, 02 November 2009 18:23, Komentarji(1)
Maraton
11 Nov 2009
Na tem sprejemu je bilo prisotno tudi Turistično društvo Podbrdo. zastopal ga je predsednik Jože Dakskobler!
 


Izdelava spletne strani: MINK
Stran zgenerirana v 0.01441 sekundah z 12 poizvedb v bazi

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...