Planinsko društvo Podbrdo    

            

Zadnji vpis v obvestila - Poslano od: darkdog - Nedelja, 26 September 2021 19:20
KOČA NA ČRNI PRSTI JE ZAPRTA / ČRNA PRST HUT IS CLOSED
Članki

Članki->Pohodi->11.SPOMINSKI POHOD VINKA KOBALA   
11.SPOMINSKI POHOD VINKA KOBALA

11. Spominski pohod po poteh Vinka Kobala, smo izpeljali 4.8.2012 po že prej pripravljenem planu. Zbor v Stržišču ob določeni uri in na moje presenečenje se je zbralo, kar lepo število pohodnikov. Vseh skupaj se nas je nabralo kar 37. Res lepa skupina, ki je obetalo prijeten pohod v prijetni družbi. Vrhovi Naših prelepih gora so bili zaviti v meglo, kar nam ni bilo ravno po godu pa vseeno smo si dejali nas bo pa hladila. In res nam je vreme služilo, da nam ni moglo bolje. Gospod Vinko je poskrbel in se nam oddolžil za lansko letno slabše vreme. Skupina je bila zelo homogena in na poti razen manjših težav, nismo imeli. Z lepim ne preveč zahtevnim tempom smo se lotili zahtevne poti, vsak zatopljen v svoje misli s spominom na gospoda Vinka in z njegovimi nauki o pošteni tovarišiji smo se prvič ustavili na Mrheku pri jutranji molitvi in si zaželeli srečno pot. Do vrha naše kraljice Rodice, je pohod potekal v veselem vzdušju na čase pa se je zaslišalo celo spontano petje posameznikov. Po 4,5 urah dosežemo vrh, postanek za okrepčilo in že nadaljujemo po grebenu prelepih Tolminsko - Bohinjskih gora proti Novemu vrhu, Raskovcu do našega vmesnega cilja pod Matajurskim vrhom. Tu v katedrali gospod župnik Milan daruje sveto mašo v spomin za Vinka Kobala in vsem, ki so in še hodimo po teh stezicah. Doživeta maša v prekrasnem objemu Raskovca, Novega Vrha, Matajurskega vrha v katedrali, ki ni delo človeških rok je res nekaj posebnega in čisto drugače doživetega. Treba pa je naprej, čaka nas še najzahtevnejši  del poti. Ljudje so že malce utrujeni pot pa na tem delu zahteva veliko previdnosti in zbranosti. Pa vendar nam uspe tudi ta zadnji del premagati brez težav in v dobri uri zavriskamo na travnatem grebenu pred kočo na Črni Prsti. Tu pa smo kot vsako leto postreženi z dobrim čajem, kavo in tokrat s slastnim jabolčnim zavitkom, ki ga nam pripravi osebje koče z oskrbnico Dorico na čelu. Seveda se tu okrepčamo še z dodatnimi napitki kajti žejni smo res bili že prav vsi. Sledi še lahkoten spust na Kalarsko brdo v vas Kal in končno dejanje, zaključek ob Vinkovem grobu v Stržiščah. Na grob položimo nekaj na poti nabranega cvetja in se zahvalimo za lep dan vsem, ki so ga pomagali ustvariti.

Končali smo, kot vsako leto pred domom krajevne skupnosti, kjer so nas pogostili z dobrim pasuljem, sladico in še vsem kar sodi zraven. Pohodniki udeleženci 11. spominskega pohoda po poteh Vinka Kobala so bili z organizacijo in izvedbo več kot zadovoljni, kar je bilo nam organizatorjem največje plačilo.

Zahvala gre vsem, ki so na pohodu sodelovali tako mladinskim vodnikom Špeli in Gašperju, predsedniku PD Podbrdo Tomažu Štenklerju in gospodu župniku Milanu. Seveda pa sta bili med pohodniki dve dolgoletni vodnici, ki sta nehote sodelovali pri vodenju skupine, hvala tudi njima. Hvala tudi ekipi v Stržišču, Varji, Branetu in še nekaterim, ki so pripomogli, da je pohod v spomin na gospoda Vinka bil lepo in po domače zaključen.

Jože Dakskobler
od Maraton, Ponedeljek, 06 Avgust 2012 07:23, Komentarji(0)
 


Izdelava spletne strani: MINK
Stran zgenerirana v 0.02108 sekundah z 12 poizvedb v bazi

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...