12. SPOMINSKI POHOD PO POTEH VINKA KOBALA je tokrat IZJEMOMA prestavljen na DRUGO SOBOTO V AVGUSTU!

PD Podbrdo vabi na 12. tradicionalni spominski pohod po poteh Vinka Kobala v soboto, 10. avgusta 2013.

Odhod iz vasi Stržišče v Baški grapi ob 7.00 uri izred stare šole.
Pot poteka: Stržišče, Mrhek, Rut, Rodica, Črna prst, Kal, Stržišče.
Pohod je dolg in naporen, primeren dobro uhojenim in pripravljenim pohodnikom, časovno traja od 8 do 10 ur.
Hrana in pijača iz nahrbtnika, med potjo mora vsak paziti nase in na svojega sotovariša.
Za pohod potrebujemo dobro pohodniško opremo, palice in seveda obilo dobre volje in pozitivne energije.
Na zaključku pohoda je vsak deležen toplega obroka in spominskega darilca, ki ga prejme vsak udeleženec.
Pohod bo izveden v vsakem vremenu z možno spremembo poti glede na vremenske razmere, zato se glede na vreme dobro pripravite.

Informacije 041 837 551 Jože.

Vabljeni

 

Vinko Kobal, monsignor, slovenski duhovnik, rojen 19. januar 1928, Vrhpolje pri Vipavi, umrl 29. maj 2001, Godovič, pokopan je v Stržišču pod Črno prstjo.

Večino svojega življenja je posvečal vzgoji mladih. Okrog sebe je zbiral otroke, dijake, študente, družine in izobražence in jih navduševal za življenje po pristnih krščanskih vrednotah.
S širjenjem in poglabljanjem Vinkovega dela, se je pojavila tudi potreba po imenovanju njegovega načina dela in druženja v cerkvi. Leta 1983 je dogajanje dobilo ime POT. Danes Gibanje Pot še vedno deluje po metodi, ki jo je oblikoval Vinko s sodelavci. (prepisano iz proste enciklopedije)

V programu srečanj mladih , ki se odvijajo v Stržišču pod Črno prstjo je Vinko v program uvedel tudi pohod, na katerem mladi spoznavajo koliko truda je potrebno vložiti, da se premagajo napori, ki so ti položeni že v zibel. Na poti si „tovariško“pomagajo in na koncu se veselijo skupnega uspeha.

Pot, ki jo je gospod Vinko zastavil, je na čelu svojih skupin sam premagal več kot STOKRAT.

V spomin na vsa dobra dela, ki jih je gospod Vinko za slovensko mladino opravil in jih po njegovih napotkih opravljajo njegovi prijatelji in kolegi, planinsko društvo Podbrdo organizira spominski Pohod po poti Vinka Kobala. Pobudo za organizacijo pohoda je dala članica PD Podbrdo in oskrbnica koče na Črni Prsti Doroteja Dakskobler:
Pohod se organizira prvo soboto v mesecu avgustu in se ga poskuša uskladiti s krajevnim praznikom ob godu svetega Ožbolta.
Pohod poteka iz Stržišča – Mrhek – mladinska koča – Rodica – Matajurski vrh – Črna prst in sestop skozi vas Kal v Stržišče. Tu se na Vinkovem grobu poklonimo njegovemu spominu in v zahvalo, da smo velikega moža imeli čast poznati, položimo venček rož, nabranih na njegovi poti.
Na mestu, ki ga je Vinko poimenoval „katedrala“ so Podbrški planinci na pobudo Jožeta Dakskoblerja postavili križ, ki ga je izdelal Vinko Beguš , domačin iz Stržišč.
Pohod poteka tako, kot si ga je izvajal gospod Vinko, z jutranjo molitvijo na Mrheku, malico in spoznavanjem pod Pečmi, sveto mašo v katedrali in obveznim čajem in postankom v planinskem domu Zorka Jelinčiča na Črni prsti.
Pohod je postal tradicionalen in se ga udeležuje povprečno 50 pohodnikov.

Prav je, da se ob, 10 obletnici Vinkove smrti, spomnimo gospoda Vinka, ki je „našo“ goro in kraje sprejel za svoje in si v njih zapisal tudi svoje zadnje domovanje, kar nam je lahko v čast in vzpodbudo, da jih bomo imeli radi tudi in predvsem mi, ki nam je dano tukaj v tem času živeti.