Gorski predel: Julijske alpe
Oskrbnik: Vesna Jug, Sejan Čepirlo
Telefon koče: 031/260-400
e-pošta: pdpodbrdo73a@gmail.com
Stanje: ODPRTO
Kategorija: 1
Skupna ležišča: 28 postelj
Sobe za dve osebi: 8 postelj
Zimska soba: 2 postelji
Št. sedežev v jedilnici: 56
Gospodar koče: Šorli Bojan

Opis gore:

Na severnem pobočju vršne glave Črne prsti opazimo črno prst po kateri je gora dobila ime. Črna prst je poznana po flori, ki jo je v njenih predvsem južnih pa tudi severnih pobočjih veliko. Vrh se nahaja v Spodnjih Bohinjskih gorah nad Bohinjsko Bistrico. Le nekaj metrov pod vrhom stoji planinski dom Zorka Jelinčiča, ki je odprt v poletni sezoni. V času, ko je dom zaprt nam zasilno prenočišče nudi skromen bivak.

Opis postojanke:
Dom stoji na južni strani tik pod vrhom Črne prsti (1844 m). Odprt je od junija do sredine septembra.V gostinskem prostoru je 56 sedežev, točilni pult; v 4 sobah je 8 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 28 ležišč; v zimski sobi sta dve ležišči; WC; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; voda kapnica, agregat in fotovoltne celice za električno razsvetljavo, radijska zveza

Razgled:
Proti vzhodu vidimo greben Spodnjih Bohinjskih gora, za njim Ratitovec, v ozadju pa vrhove Kamniških Alp; od vzhoda proti jugu drsi pogled od Škofjeloškega pogorja z Blegošem do Porezna in Kojce, na zgornji del Baške grape s Podbrdom, na južne strmali Spodnjih Bohinjskih gora nad dolinama Bače in Koritnice, na Idrijsko hribovje in Trnovski gozd ter še naprej na Nanos, Javornike in Snežnik; proti zahodu vidimo Spodnje Bohinjske gore proti Rodici, v ozadju Krn, levo Matajur in ob dobri vidljivosti tudi Furlansko nižino in Jadransko morje; proti severu se pogled ustavi na Bohinjski dolini z jezerom, na Komni in vrhovih nad njo, na Pokljuki in vrhovih od Tosca do Debele peči in Karavankah v ozadju ter na veličastni skupini osrednjega dela Julijcev s Triglavom.

Dostop:

Ravne – Črna prst (Čez Orožnovo kočo) 2 h 45 min – Lahka označena pot
Kocenpohar – Črna prst 2 h 45 min – Lahka označena pot
Ravne – Črna prst (Čez planino za Črno goro) 3 h 15 min – Lahka označena pot
Planina Razor – Črna prst (Pot čez Vogel-Rodico) 7 h 0 min – Zahtevna označena pot
Vrh Bače – Črna prst 2 h 45 min – Lahka označena pot
Podbrdo – Črna prst 3h 0 min – Lahka označena pot
Kal – Črna prst 2 h 30 min – Lahka označena pot