26. GORSKI TEK IVANA ANDERLETA NA ČRNO PST 2019

26. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst, tradicionalno umeščen v prvo septembrsko soboto, je pozdravilo turobno jutro. Sledi dežnih kapelj so bile še vidne vsepovsod, z neba so grozile nove.

Temperatura za tekaško preizkušnjo na 6,3 km dolgi progi z višinsko razliko 1320 m pa je bila ugodna. Z vrha Črne prsti so poročali o temperaturi 8 stopinj. Organizator je opozarjal le na razmočeno progo. Ob tem so mnogi pomislili, da bo rekord iz leta 2006 (47:46) težko preseči.

Rezultati:

Absolutno 

Po kategorijah

Po kategorijah GRS 

Po kategorijah Podbrdo 

A 109 tekačev (92 moških in 17 žensk), zbranih na startu v Podbrdu, je vedelo, da jih na cilju pričakuje zakurjen  planinski dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti, kjer se bodo lahko oddahnili in se okrepčali s tradicionalno sadno kupo s smetano. Malo jih je zaskrbelo le obvestilo, da je iztiril voziček tovorne žičnice in dostava garderobe na vrh ni mogoča.

Pred vasjo Trtnik  je letos spet raztegnila harmoniko 91-letna domačinka Francka Drole, na Kalarskem Brdu pa so tekačem ob založeni okrepčevalnici dajali zagon še  navijaški vzkliki najmlajših.

Ob prihodu v cilj se je zmagovalni čas izpisal Simonu Aliču (ŠD nanos Podnanos)  in sicer 00:53:27.7. Za njim je prestopil ciljno črto Stanko Janžekovič (AD Železniki), kazalci so obstali pri rezultatu 00:56:42.0. Trojico je zaokrožil  Dušan Globočnik (KGT Papež Kamnik), njegov čas 00:59:19.3 Štirje tekači so pot, ki po Planinskem vodniku zahteva od planincev 3.30 ure planinske hoje, premagali prej kot v eni uri.

Prva tekačica na cilju je bila Tina Klinar (KGT Papež Kamnik) Strmino je obvladala v času 01:06:48.7.  S časom 01:08:27.5 je bila kot druga ženska na cilju  najmlajša tekačica Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza), Mihaela Tušar (ŠD Nanos Podnanos)  pa je bila tretja (01:10:09.4.)

Organizatorji, PD Podbrdo, GRS – Postaja Tolmin in Občina Tolmin so si oddahnili, da so vsi udeleženci tekaško preizkušnjo srečno pretekli in dosegli cilj v okviru predpisanega časa, pa tudi, da je zdržalo vreme. V planinskem domu Zorka Jelinčiča so se znašli tudi glede garderobe in tekačem ponudili vse razpoložljive rjuhe za enkratno uporabo.

Zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov je bila v gasilskem domu v Podbrdu. Prvi trije v absolutni moški in v absolutni ženski konkurenci ter v kategoriji »Gorski reševalci« so se veselili pokalov. Najboljši v kategorijah so nesli domov medalje. Nagradili so tudi najmlajša (Denisa Štenklerja, 1996 in Varinejo Drašler, 1995) in najstarejša (Milojko Čufer, 1954 in Milana Kogoja, 1943) udeleženca.

Pohvalno je, da se je teka udeležilo kar 19 tekačev iz območja delovanja Planinskega društva Podbrdo. Med 16 moškimi je bil najhitrejši  Marko Abram, med 3 ženskami pa Vida Drole (PD Podbrdo).

Tek Ivana Anderleta na Črno prst sestavlja tudi v železni repertoar pokala Primorskih gorskih tekov. Tekači vedno znova zatrjujejo, da je prav ta tek najlepši med njimi.

Prireditev je bila hkrati tudi zaključna za akcijo Pušeljc gorskih tekov, ki ga sestavljajo štiri preizkušnje:  gorski tek Kopačnica-Blegoš-Kopačnica, Ratitovec, Gorski maraton štirih občin (GM4O) in gorski tek na Črno prst. Letos ima vse štiri v nogah 44 tekačev. Vsi so prejeli spominske majice.

Na koncu so se tekači – izžrebanci razveselili še nagrad sponzorjev.

26. gorski tek na Črno prst je letos prepletlo spominjanje na prevzem koče na Črni prsti pred 60 leti. V izredno slabem stanju jo je Planinska zveza Slovenije predala društvu v upravljanje 4. oktobra 1959. Dogodku bodo namenili osrednjo misel tudi na letošnjem srečanju planincev pred planinskim domom na Črni prsti  21. septembra 2019 ob 11. uri.

Besedilo: Olga Zgaga

Foto: Cveto Zgaga, Gašper Beguš