Gorski maraton štirih občin “GM4O” 2013

Pohvala vsem prostovoljcem na GM4O je tudi uvrstitev med 10 najbolj ekstremnih dogodkov na tekaški sceni.
Deset najzanimivejših slovenskih tekaških prireditev.
Slovenci nismo samo zapriseženi športniki. Slovenci smo zapriseženi ekstremni športniki. Če ne verjamete, poglejte v Guinnessovo knjigo rekordov in tam nas najdete: ekstremnega padalca, ekstremnega plavalca, ekstremnega kolesarja, ekstremno motoristko, ekstremnega plezalca – vsi so Slovenci… Že nekaj let pa nas zanimajo tudi teki, in tudi v tej športni disciplini se počasi premikamo iz okvirov dolgočasne rekreacije v ekstremno. Danes smo pripravili deset ekstremnih ali vsaj posebnih tekov, ki sta jih predlagala občasna udeleženca, rekreativec Samo Rugelj, sicer tudi avtor uspešnice Delaj, teci, živi, in naša novinarka Tina Hižar, ki ji na takšnih tekmovanjih ni dovolj zgolj coubertinovsko sodelovati, ampak doseči čim višjo uvrstitev. Skupaj smo poskušali najti tistih deset tekmovanj, ki poleg samega teka v sebi nosijo še pečat ekstremnega ali nenavadnega, zato smo morda izpustili kak komercialni tek na kilometer ali dva – naša pozornost je bila usmerjena v ekstremno, v rekorde, tudi višinske. Zaenkrat smo izpustili tudi triatlone, kolesarske in plavalne prireditve, ki pridejo na vrsto v naslednjih serijah naše nadaljevanke……

Gorski maraton štirih občin
Pravijo, da gre za najtežjo maratonsko tekmo v Sloveniji, ki se dogaja v eni najlepših kulis slovenskih gora in gozdov (občine Bohinj, Cerkno, Tolmin, Železniki). Letos so se maratonci na tej progi pomerili dvanajstič, tek se je prijel, prvič pa na dejanski maratonski razdalji 42 kilometrov. A da ne bo pomote, prostora za slabo pripravljene na tem teku ni. Navadno najboljši maratonci to razdaljo tečejo več kot dve uri, v teh hribih so bili letošnji izidi najboljših moških krepko preko štirih ur, pri ženskah pa čez pet. Zakaj tako dolgo? Zato: start je v Podbrdu na 520 metrih višinske razlike, nakar se tekmovalci počasi dvigujejo proti sedlu Čez Suho na 1760 metrih. Sledi rahlo spuščanje proti Hudajužni na 361 metrih, da bi se potem strmo dvignili na 1590 metrov visoki Porezen. Sledi spet spuščanje na cilj v Podbrdu. Tekmovalci imajo ob progi osemnajst postaj, na katerih lahko nekaj malega spijejo in kaj energijskega prigriznejo. Pri tako ekstremnih podvigih, kjer celo najboljši ne pridejo vedno do cilja, je lepo omeniti prvega, to je Marjan Zupančič, ki je tekel štiri ure in sedemnajst minut, in prvo: Mihaela Tušar je tekla pet ur in dve minuti.
Ultra maraton Celje–Logarska dolina, Tek na Grintovec, Tek na Ratitovec, Maraton Treh src, Ljubljanski maraton, Red Bull 400 Planica, Dvanajst ur rekorda Šmarne gore, Pot ob žici, DM tek za ženske.

Galerija SLIK