Čas hoje: 2 h 30 min
Izhodišče: Kal (817 m)
Cilj: Črna prst (1844 m)
Višinska razlika: 1027 m
Višinska razlika (po poti): 1027 m
Zahtevnost: Lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: Bolj zahtevno
Zemljevid: Julijske alpe (vzhodni del) 1:50000
Priporočena oprema (zima): Čelada, cepin, dereze

Opis poti:

Med Hudajužno in Podbrdom skrenemo z glavne ceste (smerokaz) in se po asfaltni cesti zapeljemo skozi Stržišče (5km), mimo cerkve do vasi Kal. Parkiramo v vasi Kal. Levo nad nami se dviga pobočje Črne prsti. Kažipot in markacije nas usmerijo – levo – mimo korita, med hišami nad vas. Proti vzhodu nas kolovoz v desnem loku pelje skozi grapo in navzgor skozi gozd na Sedlo (s Kala 30 min).

Sedlo (Kalarsko brdo) je križišče več poti. S Sedla se odpravimo – smer sever – po dokaj strmi markirani stezi, ki se serpentinasto dviga po bukovem gozdu. Po 1 uri hoje smo pri skali Babji zob (vidna iz Podbrda), ki jo obidemo po levi strani. Desno nad skalo je razgledna točka (klop, gozd se redči). S sklanega roba se nam odpre pogled v grapo proti Podbrdu, navzgor do Petrovega Brda in na grebene vrhov nad Podbrdom do Ratitovca. Pot vodi dalje mimo spominske plošče Ivu Šorliju. Po travnatem pobočju se vijugasto vzpenjamo do prevala Čez Suho pod Črno prstjo. Levo se s prevala že vidi dom na Črni prsti. Do planinskega doma Zorka Jelinčiča je po – južni – baški strani grebena še 15 minut.

Dostop do izhodišča:

Iz smeri Škofja Loka se zapeljemo do Petrovega Brda skozi Podbrdo, nadaljujemo pot po grapi in po cca. 4 km zavijemo desno strmo v breg za vas Stržišče (Kal).
Iz goriške smeri v vasi Bača pri Modreju zavijemo levo v v Baško grapo, in po njej do vasi Hudajužna, po cca. 1 km zavijemo levo strmo v breg za vas Stržišče (Kal).