VABILO

Vabimo vas na sklepno prireditev ob praznovanju 60. obletnice delovanja Planinskega društva Podbrdo.

Potekala bo v OŠ Simona Kosa Podbrdo

v soboto, 11. 11. 2017 ob 18. uri.

Program bodo oblikovali:

–        MPZ Ivan Laharnar iz Šentviške planote

–        Fotografska skupina PD Tolmin (Miljko Lesjak)

Sledilo bo druženje ob skromni zakuski in mlademvinu.

Vabljeni !

UO PD Podbrdo

Predsednik

Tomaž Štenkler

IZJAVAVA ZA JAVNOST (preberi celotno novico)

https://www.facebook.com/events/1166613790106712/

60 let PLANINSKEGA DRUŠTVA PODBRDO

Planinsko društvo Podbrdo skozi celo letošnje leto nazdravlja šest desetletij dolgi planinski poti. Zadnji list popotnega dnevnika bo izpisalo na zaključni slovesnosti 11. novembra 2017 ob 18. uri  v prostorih Osnovne šole Podbrdo.

Prvi list je 3. marca 1957 skupaj s štirinajstimi somišljeniki popisal priseljenec z Gorenjske Ivan Anderle. Do takrat so se planinci gornjega dela Baške grape vključevali v oddaljeno PD Cerkno. Novoustanovljeno društvo je že ob koncu prvega leta delovanja prevzelo v upravljanje planinsko zavetišče na Petrovem Brdu in ga vzdrževalo več kot tri leta. Leta 1959 je z velikim žarom in zagnanostjo začelo z obnovo dotrajane planinske koče na Črni prsti, ki so jo na posvetu planinskih društev Primorske v Podbrdu 10. oktobra 1965 poimenovali »Planinski dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti«. Člani društva in simpatizerji mu še danes namenjajo največ sredstev in prostovoljnega dela. V šestih desetletjih so ga večkrat povečali, prenovili in posodobili, uredili zimsko sobo (bivak), skladišče, brunarico in polepšali okolico, tako da prijazno in gostoljubno sprejema pohodnike. Od leta 1976 ga oskrbujejo s tovorno žičnico.

Društvo se je širši javnosti obširno predstavilo v zborniku ob 50-letnici delovanja, leta 2014 pa tudi v obsežni razstavi Meddruštvenega odbora PD Posočja »Na skrajnem ogranku« o zgodovini posoških društev.

Jubilej je bil rdeča nit vseh društvenih aktivnosti v letošnjem letu. Prepletene so bile z druženjem,  povezovanjem in sodelovanjem s planinskimi društvi onkraj svojih stezic in z vsemi, ki podpirajo njegovo poslanstvo.

Odsek Grahovo-Koritnica je povabil na predavanje Oskarja Birse. Na ustanovitveni dan, ki so mu lahko nazdravili tudi tisti, ki jim zdravje ne dopušča več vzpona na Črno prst, je pripravilo tematski večer z alpinistom  Andrejem Štremfljem. Člani so hodili  po sledeh prvega društvenega izleta na Triglav. Tek Ivana Anderleta na Črno prst, ki je bil zaključni v pušeljcu štirih gorskih tekov,  kljub razpisani denarni nagradi ni postregel z novim rekordom proge. Izredno deževno vreme na dan srečanja planincev na Črni prsti je preprečilo udeležbo planinskih društev MDO Posočja. Zbrali so se le najpogumnejši domači planinci. Skoraj desetina članov je sledilo koledarju Primorskih gorskih tekov in posegalo po najvišjih mestih. Nekaj članov je jubileju posvetilo svoje osebne dosežke.

Na zaključni slovesnosti, ki bo potekala v soboto, 11. novembra 2017 ob 18.00 uri bodo nazdravili novemu desetletju. Sooblikovali jo bodo gostje MPZ Ivan Laharnar iz Šentviške planote, Fotografska skupina PD Tolmin (Miljko Lesjak).

Informacije:

PD Podbrdo: predsednik društva Tomaž Štenkler, gsm 041 468 469, pdpodbrdo73a@gmail.com

(besedilo: Olga Zgaga in Alenka Zgaga)