PLANINSKO DRUŠTVO PODBRDO 

vabi v nedeljo, 2.10. 2022 na planinski izlet prek bohinjski planin v dolino Triglavskih jezer

Preden se v gore prikrade zima bomo s Planinskim društvom Podbrdo še enkrat okusili slast visokogorja. Tokrat se bomo čez bohinjske planine sprehodili do doline Triglavskih jezer in jo občudovali v jesenskih barvah. Takrat kadar je najlepša. Nič čudnega, da je prav ta košček Julijcev leta 1924 botroval ideji o ustanovitvi današnjega Triglavskega narodnega parka.

Turo bomo začeli na planini Blato, do kamor se bomo pripeljali z avtobusom. Pot nas bo sprva popeljala čez planini pri Jezeru in Dedno polje do prehoda ‘Štapce’. Od tu se boste lahko nekateri povzpeli na razgledni vrh Mala Tičarica, drugi pa boste sestopili do Koče pri Triglavskih jezerih. Pri Dvojnem jezeru si bomo privoščili okrepčilo in si spočili oči z razgledom na Veliko Špičje in dolino Triglavskih jezer nad nami. Do planine pri Jezeru se bomo vrnili čez Prode ter planini Ovčarija in Viševnik. Tekom celotne ture nas bodo spremljali pastirski stanovi, ki danes predstavljajo pomemben del kulturne krajine in dediščine tako Bohinja kakor celotnega območja Julijskih Alp. Še vedno pa se v njih tekom poletja splete marsikatera pastirska zgodba, ki zgosti litre mleka v sir in skuto.

Težavnost:

Lahka planinska pot, hodi se po večinoma zložnih poteh na robu gozdne meje, le vzpon na Malo Tičarico je strmejši in stvar izbire posameznika.

Na turi bomo premagali približno 600 višinskih metrov v eno smer, pot je deloma krožna, deloma pa poteka po isti poti v obe smeri. Tisti, ki se boste povzpeli na Malo Tičarico boste pridelali kakšen višinski meter več.

Čas vzpona:

Pl. Blato – Koča pri sedmerih jezerih  3,5h (vzpon na Malo Tičarico 0,5 h)

Skupaj čas vzpona: 7h, z vzponom na Malo Tičarico 8h

Oprema:

Glede na to, da se vrhovi Julijcev že spogledujejo z zimskimi razmerami so na turi nujna topla in nepremočljiva oblačila, primerna planinska obutev ter priboljšek za vodnike. Koča pri triglavskih jezerih ponuja izvrstno hrano, lahko pa se v primeru lakote zanesete tudi na svoj nahrbtnik.

Zbirno mesto:

Železniška postaja Podbrdo ob 6:00

Prevoz:

Avtobus

Vodniki:

Marko Abram, Tina Šorli in Jan Valentinčič

Informacije in prijave:

Tina Šorli: 041 390 883

Jan Valentinčič: 041 390 866