Preteklo soboto je bil za ljubitelje gorskega teka poseben dan, saj so imeli priliko preizkusiti svoje tekaške sposobnosti na jubilejnem, 30. teku Ivana Anderleta na Črno prst, ki nosi krono prvega organiziranega gorskega teka v Sloveniji. Prvič je bil izveden leta 1970, nato pa od leta 1995 nepretrgoma.

Tek je bil že tradicionalno umeščen v pokal Primorski gorski teki 2023, drugič letos na koledar prvenstva Slovenija Vertikal 2023 in prvič v Pokal Slovenije v gorskem teku in trailu 2023, zato je v sodniški komisiji sodeloval tudi delegat AZS Tomaž Jarc.

Tudi letos so se PD Podbrdo kot soorganizatorji pridružili Atletska zveza Slovenije, GRS – Postaja Tolmin in Občina Tolmin. Neprecenljivo je bilo sodelovanje okrog 60 prostovoljcev.

Do 9. ure se je na startu v Podbrdu zbralo 94 udeležencev, od tega 23 žensk. Tradicionalno močna je bila s 14 sodelujočimi v kategoriji »domačini« ekipa z območja delovanja PD Podbrdo. Med njimi so bili tudi Peter Čufer z vsemi pretečenimi teki ter Milojka Čufer in Srečo Beguš, tudi tokratna najstarejša udeleženca, ki jima manjka le prvi. Kot najmlajša sta tekla 13-letni Mark Obid (tudi domačin) in 16-letna Sabina Podbevšek.

Vremenska napoved je bila obetajoča, a temperatura na Črni prsti 14 stopinj ob 7. uri zjutraj je kazala na prevroč dan. 6,3 km dolga proga z višinsko razliko 1320 m je tekače prijetno presenetila že v Trtniku, ko jih je okorajžila 95-letna Francka Drole s svojo harmoniko. Na nenehno vzpenjajoči se poti sta jim nudili dobrodošlico dve okrepčevalnici z osvežilno pijačo in lahko hrano. Še bolj pa jim je olajšala napore množica navijačev, ki jih je skupaj s še dvema harmonikarjema bodrila ob progi in jih ob prisotnosti še četrtega z navdušenjem pozdravljala na vrhu.

Prvi je pri Domu Zorka Jelinčiča prestopil ciljno črto Rok Bratina iz Tolmina (Aldo Moro Paluzza Nortek). Kazalci so mu izpisali čas 00:50:13. Dosedanji rekord Petra Lamovca iz leta 2006 je tako ostal nepremagan, za ta namen razpisana nagrada 200,00 EUR pa nepodeljena. Rok je sicer ocenil, da je bil sposoben dati progi več moči. Stari znanec teka Simon Alič (ŠD Nanos Podnanos) je za prihod v cilj potreboval 6 minut 35 sekund več kakor Rok, ura se je torej ustavila pri 00:56:48. Trojico je zaokrožil David Vogrin (KGT Papež) s časom 00:58:55.

Tudi med tekmovalkami ni bilo nobene, ki bi podrla lanski rekord Nuše Mali (00:59:27) in osvojila razpisano nagrado 200,00 EUR. Prva na cilju je bila Varineja Drašler (ŠD Nanos Podnanos). Strmino je obvladala v času 00:59:57. Druga je bila Katarin Pintek (01:09:49), tretja pa Anja Mikuž (ŠD Nanos Podnanos) s časom 01:10:20.

 

V Pokalu Slovenije v gorskem teku in trailu 2023 je pri moških slavil Rok Bratina, pri ženskah pa Varineja Drašler. Slednja je pristala na prvi stopnički tudi v državnem prvenstvu Slovenija Vertikal 2023, medtem ko je pri moških zmagal Simon Alič.

Zaključna slovesnost z razglasitvijo rezultatov se je odvila na športnem igrišču v Podbrdu, kjer so bile podeljene medalje, pokali, praktične in spominske nagrade, izžrebali so tudi nagrajenca nagradne igre in poskrbeli za okrepčilo.

Udeležil se jo je tudi župan Občine Tolmin Alen Červ, čestital za prostovoljstvo, izrazil poklon tekačem in izpostavil, da Občina Tolmin z veseljem stoji ob strani dogodkom, ki spoštujejo naravo, spodbujajo turizem, težijo k okoljski osveščenosti in zdravi aktivnosti.

Podpredsednik Atletske zveze Slovenije in predsednik Združenja za gorske teke Dušan Papež pa je ob jubilejnem dogodku PD Podbrdo za oranje ledine v gorskem teku podelil plaketo.

Povabilu na dogodek se je odzval tudi častni gost Peter Lamovec, nosilec rekorda proge. Spominjal se je tistega dneva, ko je bil res odlično pripravljen in mu je uspel podvig. Meni, da so vsi gorski tekači, ki pridejo do cilja, zmagovalci. Gledano širše pa mu tek pomeni šolo za življenje: če hočeš priti do vrha, moraš vztrajati.

Dogodek se je zaključil s podelitvijo majic in spominskih darilc enaintridesetim udeležencem Pušeljca gorskih tekov: Kopačnica-Blegoš-Kopačnica, tek na Ratitovec, Podbrdo Trail Running festival in tek na Črno prst.

Spodaj si lahko ogledate še rezultate letošnjega teka:

Online_Final ABS

Online_Final PS

Vertikal Online_

Final Pokal Online_

Final native

Online_Final GRS unisex

Online_Final PGT

Participants_Pušeljc List ABC

Tekst in foto: Olga Zgaga