Tradicionalni NOČNI POHOD IZ PODBRDA V RUT V SPOMIN SIMONA KOSA 2019 ORGANIZATOR: Planinsko društvo Podbrdo v sodelovanju z Osnovno šolo Simona Kosa Podbrdo KDAJ in KJE in KAKO:
petek, 13. december 2019 po končani tradicionalni domoljubni prireditvi v osnovni šoli, ki se prične ob 17.00 uri (INFO: https://os-podbrdo.si/2019/12/10/vabilo-na-prireditev-ob-spominu-na-simona-kosa/)
zbirno mesto Podbrdo – Osnovna šola Simona Kosa Podbrdo;
Za pohod priporočamo primerno obleko, obutev in svetilko. Nočni pohod Simona Kosa je organiziran v spomin na našega rojaka iz Ruta, ki je bil ustreljen na drugem tržaškem procesu v Trstu 15. december 1941, Opčine, Italija. Osnovna šola v Podbrdu se imenuje po njem. Pred pohodom vas OŠ Simona Kosa Podbrdo vabi na tradicionalno domoljubno prireditev v spomin na Simona Kosa s pričetkom ob 17.00 uri. Pred prireditvijo, od 16. ure dalje, bo prednovoletni sejem. Predvidoma ob 18.30 (po prireditvi) pa bo start nočnega pohoda iz Podbrda v Rut. Pohod je zamišljen tako, da bodo pohodniki najprej simbolično napolnili nahrbtnike s knjigami, tako kot jih je Simon Kos naskrivaj prenašal preko grebena Peči iz Jugoslavije v Italijo. Na tak način bomo obudili spomin na takratna herojska dejanja. Pot nas bo peljala skozi Trtnik, na Kalarsko Brdo, mimo vasi Stržišče in po geološki poti v vas Rut, kjer nas bodo pred vaško lipo pričakali domačini z malico. Skupaj bomo obiskali grob Simona Kosa ob cerkvi sv. Lamberta, zapeli kakšno domoljubno pesem in prižgali svečko. Sledilo bo krajše druženje ter povratek v Podbrdo z organiziranim prevozom. KONTAKTNA OSEBA:
Marina Leban, gsm 051 302 604, marina.leban@siol.net
Bogdan Brišar gsm 041 459-150 – bogdan.brisar@gmail.com Prijetno druženje in varen korak vam želi Planinsko društvo Podbrdo.