TRADICIONALNO SREČANJE PLANINCEV NA ČRNI PRSTI 2023

Sobota, 16. september 2023 ob 11 uri

Tradicionalno srečanje planincev pred domom Zorka Jelinčiča na Črni prsti tretjo soboto v septembru bo prepleteno z druženjem. Srečanje bomo pričeli ob 11.00 uri s sveto mašo za preminule planince, nadaljevali pa s pogostitvijo, ki jo vsako leto obogatijo ribe iz ribogojnice Nagode – Brunarice Slap. Ob tej priložnosti se ji zahvaljujemo za dolgoletno podporo.

Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti je letos odprt od 01. junija do 16. septembra 2023.

Letos pa se prvič vključuje Planinsko društvo tudi v Festival pohodništva Posočja z vodenim pohodom na Črno prst. Start pohoda bo na železniški postaji Podbrdo ob 7. uri.

Program – pričetek ob 11. uri:

 • pozdravni govor Tomaž Štenkler (predsednik društva)
 • maša za preminule planince
 • druženje s pogostitvijo

Dodatne informacije o dogodku:

 • predsednik društva: Tomaž Štenkler, 041 468 469
 • Info Liljana Gatej •+386 41 872 014  • pdpodbrdo73a@gmail.com

Baška grapa že tik nad dolinskim dnom ponuja številne drobne bisere, ki jih je narava izoblikovala med silovitim zajedanjem v ozke soteske, prepadne grape in vlažne globeli. A veliko bolj privlačen je klic okoliških gora. Z najvzhodnejšega obronka Bohinjsko-Tolminskega gorovja s paleto širjav in daljav vztrajno nagovarja našo radovednost Črna prst (1844m).

V okviru FESTIVALA POHODNIŠTVA Posočja 2023 je ORGANIZIRAN VODEN POHOD NA ČRNO PRST:

naziv:    Srečanje planincev na Črni prsti 2023

datum:  sobota, 16.09.2023

zborno mesto:

(kraj in ura)        Železniška postaja Podbrdo, ob 07:00 uri

trajanje izleta:   3,5 ure pohoda do Črne prsti

težavnost:           srednja

oprema:              Pohodni čevlji ter ostala pohodna oprema

kratek opis:

Iz Podbrda se po markirani planinski poti odpravimo skozi vas Trtnik, nato preko Kalarskega Brda po gozdni poti do Doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti. Na Črni prsti vas čaka dobrodošlica hiše. Ob 11:00 sledi kratek kulturni program, ki ga nadaljujemo s sveto mašo za vse pokojne planince. Sledi druženje ob živi glasbi domače harmonike ter okrepčilo z pečenimi ribami iz lokalne ribogojnice Slap (pri Ruscu). Ob cca 14:00 sledi povratek v dolino. Vabimo vas da za prihod v Podbrdo izkoristite vlak in tako pripomorete k ustvarjanju večje uporabe javnega prevoza.

 

Črna prst je že od konca 18. stoletja je oblegana tudi zaradi pestrosti njenega cvetnega bogastva. Leta 1841 ga je občudoval celo saški  kralj in botanik Friderik Avgust, številni priznani botaniki pa so jo označili za »alpski botanični vrt« (Julius Kugy) in »rastlinsko svetišče – sanktuarij« (Tone Wraber). Njene cvetne preproge so najlepše na višku gorske pomladi in zgodnjega poletja. Botanična pot nad Orožnovo kočo že dobro desetletje ponuja v občudovanje okrog 80 s tablicami označenih  rastlin. Cvetno raznolikost je letos zadišal prvič na prireditvi Na dnevu cvetja Črne prsti v Stržiščah v Baški grapi v mesecu maju. Pod vrh 1844 visoke gore je prilepljen Planinski dom Zorka Jelinčiča, ki ga od leta 1959  oskrbuje Planinsko društvo Podbrdo. Odprtost: od začetka junija do srede septembra. Nočitvene kapacitete: skupna ležišča 40 postelj, sobe za dve osebi 10, zimska soba 2. V jedilnici je 56 sedežev.

Pristopi na Črno prst (1844m)  iz Podbrda in iz Bohinjske Bistrice:

 1. Podbrdo–Trtnik–Kalarsko Brdo–Črna prst: 3 h 30 min (lahka označena pot)
 2. Podbrdo–Bača pri Podbrdu–Vrh Bače–Črna prst: 4 h 30 min (lahka
 3. označena pot)
 4. Podbrdo–Petrovo Brdo–Vrh Bače–Črna prst: 5 h 15min (lahka označena pot)
 5. Bohinjska Bistrica–Orožnova koča–Črna prst: 3 h 40 min (lahka označena pot)
 6. Bohinjska Bistrica–planina Črna gora–Črna prst: 4 h (lahka označena pot)
 7. Bohinjska Bistrica–Ukanc–nihalka na Vogel– sedežnica Orlove glave–Rodica–Bohinjsko-Tolminske gore–Črna prst; (z Rodice 3 do 4 ure, potrebna previdnost)

Do Podbrda ali Bohinjsko Bistrico se lahko pripeljete tudi z vlakom ali avtovlakom.

Spremljate nas na:

 1. https://www.facebook.com/dom.zorka.jelincica/
 2. https://www.facebook.com/pdpodbrdo/

VAREN KORAK!