Čas hoje: 2 h 45 min
Izhodišče: Vrh Bače (1273 m)
Cilj: Črna prst (1844 m)
Višinska razlika: 571 m
Višinska razlika (po poti): 730 m
Zahtevnost: Lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: Bolj zahtevno
Zemljevid: Julijske alpe (vzhodni del) 1:50000
Priporočena oprema (zima): Čelada, cepin, dereze

Opis poti:

S konca ceste nadaljujemo desno v smeri Črne prsti. Pot nas sprva pelje po kolovozu, ki pa se hitro spremeni v peš pot in nas po večini v prečnem vzponu pripelje do koče GRS. Pot naprej nas iz listnatega gozda pripelje v iglasti, le ta pa postaja vse bolj redek. Le malo naprej pa nas pot pripelje na greben Koble, s katerega se nam odpre lep razgled. Sledi strm vzpon po grebenu, ki je na južno stran zelo strm in v mokrem nevaren za zdrs. Po nekaj minutah vzpona po grebenu pa nas pot pripelje na predvrh Koble. Tu se greben obrne desno in poti, ki še vedno poteka po grebenu sledimo še približno 30m do najvišje točke neizrazitega vrha Koble. Z vrha nadaljujemo po poti, ki se rahlo spusti in preči krajši pas gozda. Pot naprej preči razgledno travnato pobočje nato pa gre ponovno v gozd, kjer nas pripelje na razpotje. Tu se usmerimo levo navzgor v smeri Kobla vrh in žig. Strmi in v mokrem za zdrs nevarni grebenski poti sledimo vse do vrha, katerega dosežemo po manj kot petih minutah. Z vrha se vrnemo nekaj minut nazaj do poti katero smo zapustili, ko smo se povzpeli na vrh. Pot nato nadaljujemo naprej in le ta nas po krajšem rahlem spustu pripelje do smučarske proge ob kateri opazimo večjo hišo. Tu nadaljujemo levo navzdol v smeri Črne prsti. Po nekaj minutah spusta nas pot pripelje na sedlo Na Kalu (tu se levo odcepi stara neoznačena pastirska pot). Nadaljujemo po poti, ki preči močvirje in se nato ob hudourniku ponovno spušča. Pot pa nas kmalu pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo navzgor (desno planina za Črno goro). Pot naprej se začne vzpenjati vse bolj proti zahodu. Pot, ki nas pelje skozi vse bolj redek gozd nas pripelje na melišča pod Kontnim vrhom. Melišče je dolgo v pomlad pokrito s snegom in se nahaja pod stenami, zato je prečenje tudi izpostavljeno padajočemu kamenju. Če imamo s seboj čelado jo tu nadenemo na glavo. Po tem prečenju pa nas pot pripelje v najbolj strm del poti. Pot naprej poteka med dvema stenama zelo strmo navzgor. Ta del poti je najbolje kar čim hitreje prehoditi saj je tu velika nevarnost padajočega kamenja. Ko pridemo na vrh tega vzpona se nam odpre pogled proti našemu cilju. Sledi prečenje strmega pobočja, ki pa v kopnem ne povzroča težav. V snegu, ki se tu ponavadi zadrži do začetka poletja pa je prečenje zelo nevarno za zdrs. Da gre za zelo nevarno prečenje nam pove tudi spominsko obeležje, zato v snegu le s cepinom in derezami. Pot naprej se priključi poti od Orožnove koče in se v nekaj korakih za razpotjem povzpne na sedlo, kjer se nam odpre pogled proti jugu. Na sedlu nadaljujemo desno in v desetih minutah razgledne hoje pridemo do doma. Od doma do vrha pa imamo le nekaj korakov.

Dostop do izhodišča:

1. Iz Bohinjske Bistrice se peljemo proti Soriški planini. Le kakih 400m pred parkiriščem na Soriški planini se desno odcepi gozdna cesta. Tej cesti sledimo do konca. Tam parkiramo.
2. Iz Železnikov ali Podbrda se peljemo proti Soriški planini. S Soriške planine pa se začnemo spuščati proti Bohinjski Bistrici. Po približno 400m od parkirišča se levo odcepi gozdna cesta. Usmerimo se na to cesto in ji sledimo do parkirišča na koncu ceste.

Vir: Hribi.net